Κέντρο Ημέρας


 





 

                                                                  Καλοκαιρινά προγράμματα!!!!!

Το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά, Εφήβους και Νεαρούς Ενήλικες με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού Ν. Καστοριάς συνεχίζει τη λειτουργία του και μέσα στο καλοκαίρι!

Έτσι, για αυτό το καλοκαίρι, και με κύριο μέλημα την βελτίωση της καθημερινότητας των παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων με αυτισμό του Κέντρου Ημέρας, μερικά από τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί είναι τα ακόλουθα:
     
     
  • Ομάδα συνομηλίκων για παιδιά και εφήβους με έμφαση στην ενίσχυση κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων

  • Ομάδα συνομηλίκων για νέους με έμφαση στις προεπαγγελματικές δεξιότητες και την επικοινωνία

  • Ομάδα αισθητηριακής ολοκλήρωσης και ψυχοκινητικής

  • Ομάδα για την υποστήριξη των αδερφών των ατόμων με αυτισμό


Την ίδια στιγμή προγράμματα προσφέρονται και σε ατομικό επίπεδο με την μορφή συνεδριών αισθητηριακής ολοκλήρωσης, ειδικής αγωγής, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, ψυχοκινητικής, ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής γονέων. 
 
Μέρος των δραστηριοτήτων λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Ημέρας ενώ οι επισκέψεις στην κοινότητα γίνονται όλο και πιο εντατικές και περιλαμβάνουν εξόδους για ψώνια, εξόδους σε καφέ, εστιατόρια και χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων, χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και προγράμματα ενίσχυσης επαγγελματικών δεξιοτήτων σε συνεργασία με επιχειρήσεις του Ν. Καστοριάς.








Το Κέντρο Ημέρας

Στην καρδιά της κοινότητας Μανιάκων βρίσκεται το Κέντρο Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού Ν. Καστοριάς. Η δημιουργία του Κέντρου είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας οικογενειών ατόμων με αυτισμό του Ν. Καστοριάς. Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο Ημέρας ανήκει στην Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό- Δ.Α.Δ., ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας καθώς είναι εγγεγραμένο στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.


Σκοπός
Σκοπός του Κέντρου Ημέρας είναι η παραμονή του ατόμου με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού στην κοινότητα, η αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης και περιθωριοποίησης του και η υποστήριξη εκείνων των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που επιτρέπουν την κοινωνική ενσωμάτωση.


Για την επίτευξη των στόχων του το Κέντρο Ημέρας παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:


  1. Ημερήσια προγράμματα ψυχοεκπαιδευτικής και συμβουλευτικής υποστήριξης
  2. Προγράμματα ευαισθητοποίησης της κοινότητας
  3. Προγράμματα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης σε θέματα αυτισμού







Ημερήσια Προγράμματα για παιδιά, εφήβους και νέους με αυτισμό

Πού απευθύνονται;

Τα ημερήσια προγράμματα του Κέντρου Ημέρας απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους που είναι ενταγμένοι σε σχολικό-εκπαιδευτικό πλαίσιο καθώς, επίσης, και σε νέους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ενσωμάτωσης κι επαγγελματικής αποκατάστασης. Έτσι το Κέντρο Ημέρας εξυπηρετεί περί τα 15 παιδιά, εφήβους και νέους (ηλικίας από 4 έως 25 ετών) με διάγνωση διαταραχής στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους, που παρακολουθούν εντατικά τα ημερήσια προγράμματά του. Υπηρεσίες δύνανται να προσφερθούν και σε σημαντικό αριθμό άλλων ατόμων που δεν παρακολουθεί εντατικά τα ημερήσια προγράμματα του Κέντρου.


Πώς σχεδιάζονται;
Υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του προγράμματος κάθε παιδιού, εφήβου και νεαρού ενήλικα είναι η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας. Το κάθε πρόγραμμα καταρτίζεται σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες και τις δυνατότητες τόσο του ατόμου με αυτισμό όσο και της οικογένειάς του, όπως αυτές εκτιμώνται μέσα από τις αρχικές συναντήσεις αξιολόγησης (όπως λήψη αναπτυξιακού και οικογενειακού ιστορικού, χρήση ειδικά σχεδιασμένων δοκιμασιών και εργαλείων). Η επαναξιολόγηση πραγματοποιείται τακτικά και σταθερά (κάθε δύο μήνες περίπου). Τα προγράμματα και οι διδακτικοί στόχοι είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να επιτρέπουν τη γενίκευση των δεξιοτήτων σε διαφορετικά περιβάλλοντα με κύριο μέλημα την καλύτερη λειτουργία στην καθημερινότητα. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει σταθερή και τακτική επικοινωνία με κάθε άλλο σημαντικό πλαίσιο του ατόμου ( οικογένεια, σχολείο, εργασία).


Τί περιλαμβάνουν;
Μέσα από τη σύνθεση διαφορετικών προσεγγίσεων (μεταξύ άλλων αισθητηριακή ολοκλήρωση, δομημένη εκπαίδευση, κοινωνικές ιστορίες, λειτουργική ανάλυση συμπεριφοράς) τα ημερήσια προγράμματα περιλαμβάνουν τις παρακάτω παρεμβάσεις με βασικό στόχο την ενίσχυση υπαρχουσών δεξιοτήτων και την κατάκτηση νέων:



Ειδική Αγωγή
Ακαδημαικές δεξιότητες
Γνωστικές δεξιότητες
Κοινωνικές δεξιότητες
Συμπεριφορά
Παιχνίδι

Εργοθεραπεία
Λεπτή Κίνηση
Αμφίπλευρος και οπτικοκινητικός συντοντισμός
Αυτοϋπηρέτηση
Επαγγελματικές δεξιότητες

Λογοθεραπεία
Ενίσχυση της επικοινωνίας και δεξιοτήτων λόγου

Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή
Αδρή κίνηση
Αισθητηριακή αντίληψη
Αμφίπλευρος και οπτικοκινητικός συντοντισμός
Αντίληψη και έλεγχος της αναπνοής
Στάση σώματος

Συγχρόνως, και στα πλαίσια της υποστήριξης της οικογένειας, τα ημερήσια προγράμματα περιλαμβάνουν και τις παρακάτω υπηρεσίες:

Για γονείς

Η ανατροφή ενός παιδιού δεν είναι εύκολη υπόθεση με τις τελευταίες έρευνες να καταδεικνύουν την ανάγκη υποστήριξης περίπου 75 % των γονέων στην ανταπόκριση των καθηκόντων τους. Οι γονείς των ατόμων με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού αντιμετωπίζουν τις συνηθισμένες θετικές και δύσκολες προκλήσεις της γονεϊκότητας και αρκετές περισσότερες. Με κύριο μέλημα
την ενδυνάμωση και διαρκή υποστήριξη των γονέων, και σε συχνότητα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κάθε οικογένειας, παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής. Συγχρόνως,

πραγματοποιούνται και ομαδικές συναντήσεις γονέων με έμφαση στην ενημέρωση και εκπαίδευσή τους με τρόπο που να ενισχύει την πρόδο του παιδιού τους.

Για αδέλφια

' Γιατί ο αδερφός μου δεν μιλάει;', ' Γιατί η αδελφή μου δεν αντέχει τις αλλαγές;',' Γιατί η μαμά και ο μπαμπάς ασχολούνται όλο με τον αδερφό μου;'..... Μερικά από τα πολλά ερωτήματα των αδερφών των παιδιών, εφήβων και νέων με αυτισμό. Η υποστήριξη των αδερφών των ατόμων με αυτισμό γίνεται είτε ατομικά, στο πλαίσιο συνεδριών συμβουλευτικής, είτε ομαδικά. Οι ομαδικές συναντήσεις είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να δίνουν την ευκαιρία στα αδέρφια:

  • να γνωρίσουν άλλα, συνομήλικα αδέρφια
  • να παίξουν και να μοιραστούν εμπειρίες
  • να μάθουν πώς άλλα αδέρφια χειρίζονται κοινές δυσκολίες και προβληματισμούς


Ποιά η διαδικασία των αιτήσεων;

Αιτήσεις ένταξης στα ημερήσια προγράμματα του Κέντρου Ημέρας γίνονται όλο τον χρόνο κατόπιν σχετικής παραπομπής από άλλες μονάδες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, υπηρεσίες υγείας ασφαλιστικών φορέων, κοινωνικές υπηρεσίες οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμούς κοινωνικής αλληλεγγύης και ιδιώτες ιατρούς.







Προγράμματα ευαισθητοποίησης κοινότητας

Για την καλύτερη κοινωνική ενσωμάτωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους στο Κέντρο Ημέρας σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται μια σειρά από προγράμματα που στοχεύουν:

  • στην αγωγή και ενημέρωση της τοπικής κοινότητας
  • την καταπολέμιση του στίγματος
  • τη δημιουργία δικτύου εθελοντών (φορέων ή φυσικών προσώπων)
  • τη διασύνδεση με άλλους φορείς των Τομέων Υγείας, Παιδείας, Ειδικής Αγωγής και Επαγγελματικής Αποκατάστασης ατόμων με αυτισμό







Προγράμματα Εκπαίδευσης και Εξειδίκευσης
Το Κέντρο Ημέρας αποτελεί εστία εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας, ψυχικής υγείας και παιδείας σε θέματα αυτισμού καθώς και βάση πρακτικής άσκησης φοιτητών, σπουδαστών και προσωπικού ψυχικής υγείας.
Την ίδια στιγμή, και λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών, εφήβων και νέων με αυτισμό, που παρακολουθούν τα ημερήσια προγράμματα του Κέντρου Ημέρας, υπάρχει συνεχής παραγωγή αντίστοιχου διδακτικού υλικού, το οποίο είναι στη διάθεση της οικογένειας, των δασκάλων και κάθε άλλου σημαντικού προσώπου στη ζωή του ατόμου.





Η Διεπιστημονική Ομάδα
Το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας περιλαμβάνει ειδικούς των παρακάτω ειδικοτήτων:

  • Ειδική Αγωγή
  • Εργοθεραπεία
  • Λογοθεραπεία
  • Παιδοψυχιατρική
  • Ψυχολογία
 




Λίγα λόγια για την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς


Η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2006 μετά από πρωτοβουλία τριών οικογενειών παιδιών με αυτισμό που ζουν στο νομό μας και τη στήριξη συγγενών και φίλων. Όσον αφορά στη νομική της μορφή, η Εταιρεία είναι ένα Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Έχει 250 εγγεγραμμένα μέλη εκ των οποίων τα 17 είναι προστατευόμενα παιδιά και έφηβοι με αυτισμό.
Η Εταιρεία εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας  και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.


Στις δράσεις των επτά ετών από την ίδρυσή της περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων:
1.   Η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ημέρας
2.  Η λειτουργία προγραμμάτων εθελοντισμού για την καθημερινή υποστήριξη των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους (Πρόγραμμα 'Γίνε Φίλος', Ομάδες Συνομηλίκων με Αυτισμό, Εργαστήρι  Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού)
3.  Η διεξαγωγή ημερίδων και ειδικών σεμιναρίων για την ενημέρωση εκπαιδευτικών, ειδικών ψυχικής υγείας και γονέων γύρω από το φάσμα του αυτισμού
4.  Δράσεις προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο
5.  Η συνεχής επαφή με τα Μ.Μ.Ε. για την καλύτερη προαγωγή θεμάτων που άπτονται του αυτισμού 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου