Αυτισμός - Νομοθεσία





Ο αυτισμός είναι μια δια βίου διαταραχή της ανάπτυξης με νευροβιολογική βάση και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το άτομο επικοινωνεί και συνδιαλέγεται με τους άλλους. Τα ακριβή αίτια του αυτισμού δεν είναι γνωστά και σχετικές επιστημονικές έρευνες επικεντρώνονται στην μελέτη μιας σειράς γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που μπορεί να τον προκαλούν. Σύμφωνα με έρευνες στην Αμερική 1 σε κάθε 110 άτομα περίπου έχει αυτισμό. Επίσημα στοιχεία για την Ελλάδα δεν υπάρχουν. Ο αυτισμός είναι 4 φορές πιο συχνός στα αγόρια αλλά κανείς δεν γνωρίζει γιατί συμβαίνει αυτό.
          Ο αυτισμός αποτελεί μια διαταραχή με ευρύ φάσμα. Αυτό σημαίνει ότι εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο από άτομο σε άτομο. Κάποια άτομα μπορεί να τα καταφέρνουν αρκετά καλά στην καθημερινότητά τους ενώ άλλα να χρειάζονται συνεχή υποστήριξη.
Οι βασικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό έχουν σχέση με τρεις τομείς
1.            Επικοινωνία
2.            Κοινωνική Αλληλεπίδραση
3.            Φαντασία

1.  Επικοινωνία
Κάποια άτομα με αυτισμό μπορεί να αποκτήσουν λόγο ενώ κάποια άλλα μπορεί να έχουν περιορισμένο ή και καθόλου λόγο. Ακόμη και αν ένα άτομο με αυτισμό μπορεί να μιλήσει δεν έχει πάντα κατανοήσει ότι ο λόγος χρησιμοποιείται για να επικοινωνούμε. Κάποιες άλλες δυσκολίες που μπορεί να εμφανίσει ένα άτομο με αυτισμό είναι η κυριολεκτική κατανόηση του λόγου (π.χ. ‘βρέχει καρεκλοπόδαρα’ λαμβάνεται κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά), η σύγχυση στην χρήση αντωνυμιών (π.χ. ‘ εσύ’ αντί ΄εγώ΄), η σύγχυση λέξεων με παρόμοιο ήχο ή νόημα (π.χ. χύνω-ξύνω) ενώ συχνά μπορεί να υπάρχει επανάληψη της ίδιας λέξης ή φράσης. Επίσης, ένα άτομο με αυτισμό μπορεί να έχει δυσκολία να αντιληφθεί την μη λεκτική επικοινωνία (π.χ. χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου, τόνος φωνής κ.τ.λ.), τον σαρκασμό ή το χιούμορ.

2.  Κοινωνική Αλληλεπίδραση
Κάποια άτομα με αυτισμό μπορεί να μοιάζουν αποσυρμένα στον εαυτό τους, ότι αδιαφορούν για τους άλλους ανθρώπους. Κάποια άτομα με αυτισμό δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα αντικείμενα παρά για τους γύρω τους. Άλλα άτομα με αυτισμό μπορεί να αποζητούν την κοινωνική επαφή αλλά με τρόπους που μπορεί να φέρνει σε αμηχανία τους άλλους (π.χ. μπορεί να αγκαλιάζουν ή να φιλούν ή να λένε πράγματα που δεν ταιριάζουν στην περίσταση). Τα άτομα με αυτισμό επιζητούν την κοινωνική επαφή και θέλουν να έχουν παρέες και φίλους. Απλά δυσκολεύονται στο να μπορέσουν να ξεκινήσουν και να διατηρήσουν μια σχέση. Χρειάζονται κάποιον για να τους εξηγήσει όλους τους άγραφους κοινωνικούς κανόνες που διέπουν την ζωή μας.

3.  Φαντασία
Όταν μιλάμε για δυσκολίες στην φαντασία στην ουσία εννοούμε δυσκολίες στην ευελιξία της σκέψης. Έτσι, τα άτομα με αυτισμό μπορεί να εμφανίζουν ρουτίνες και τελετουργίες που στους άλλους φαίνονται περίεργες. Ωστόσο, αυτές οι ρουτίνες και οι τελετουργίες μπορεί να βοηθούν το άτομο να ηρεμήσει και να συγκεντρωθεί παρέχοντάς του μια αίσθηση ασφάλειας. Γιατί για ένα άτομο με αυτισμό ο κόσμος είναι απρόβλεπτος και δυσνόητος. Κάθε αλλαγή, κάθε σπάσιμο της ρουτίνας δημιουργεί ανησυχία και άγχος και αυτό εκδηλώνεται στην συμπεριφορά. Κι ενώ ένα άτομο δίχως αυτισμό μπορεί να συμπεράνει ότι κάτι που έχει μάθει ή ζήσει σε μια περίσταση μπορεί να μεταφερθεί σε μια άλλη, αυτό δεν είναι δεδομένο για ένα άτομο με αυτισμό. Κάτι άλλο που δυσκολεύει τα πράγματα είναι ότι δεν είναι εύκολο να μαντέψουν τις σκέψεις, τις προθέσεις και τα συναισθήματα των άλλων.
Ορισμένα άτομα με αυτισμό μπορεί να εμφανίσουν αισθητηριακή υπερευαισθησία ή αισθητηριακή υποτονικότητα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει μία ή και περισσότερες των πέντε αισθήσεων- ακοή, όραση, όσφρηση, αφή, γεύση. Δηλαδή, ένα άτομο μπορεί να ακούει έναν ήχο πιο δυνατά από ένα μέσο αυτί ή να αισθάνεται ένα άγγιγμα πιο δυνατά από ό,τι πραγματικά είναι ή το αντίθετο, να μην αντιδρά σε συνηθισμένα ερεθίσματα.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για τον αυτισμό. Ωστόσο, η πρώιμη διάγνωση σε συνδυασμό με μια σειρά παρεμβάσεων μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο με αυτισμό στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Πώς μπορώ να βοηθήσω ένα άτομο με αυτισμό;
      Το πιο σημαντικό που μπορεί να κάνει κανείς για ένα άτομο με αυτισμό είναι να προσπαθήσει να δει τον κόσμο με τα δικά του μάτια. Πώς μπορεί να το πετύχει κανείς αυτό; Κάντε κλικ εδώ  για μερικές ιδέες! Εναλλακτικά επικοινωνήστε στα τηλέφωνα του Κέντρου Ημέρας για να ενημερωθείτε σχετικά με εθελοντικά προγράμματα στα οποία θα μπορούσατε να συμμετέχετε.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Αυτισμό;
Κάντε κλικ στα παρακάτω:
www.autism.org.uk








ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ 

- ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3699:  ' Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή
                                                με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
' πατήστε εδώ




- Νέα εγκύκλιος/ 4.06.2013: ' Ενημέρωση για την παράλληλη στήριξη και την   
                                             στήριξη μαθητών που δεν αυτοεξυπηρετούνται για το
                                            Σχολικό Έτος 2013-2014' πατήστε εδώ



- Αριθμ. Φ. 11321/οικ. 10219/688: ' Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού 
                                                     Αναπηρίας'  πατήστε εδώ




-  'Νέος Εισηγητικός Φάκελος Παροχών Αναπηρίας για Πιστοποίηση Βαθμού Αναπηρίας
     από τα ΚΕ.Π.Α.' πατήστε εδώ




           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου